Hundfilosofi

Det är intressant, det här med hundhållning. Nu är ju jag i stansen och ska starta upp en kennel, och hur mina hundar bor och får jobba är viktigt för mig. Men jag hoppas också innerligt att de som köper inser vilka bra hundar de skulle få om de köpte av mig och inte den oseriösa grannen som dock bara tar 3000 får sin valp - men då är de drever inblandat i dn fina lilla bordern. Men en bra jakthund, det skulle det bli.

Blandraser, avbetalningar och hundhus är grejer som jag vill hålla borta från min hundfilosofi. Mina hundar är en del av min familj - alltså bor de också inne i huset med mig, och får vara där jag är. En bra jakthund är kapabel både till att var trevlig inomhus och då kunna ligga inomhus och slappna av samtidigt som kan släppa den i skogen och den då tar egna initiativ till jakt. Borderterrier är i ett sånt fall en outstanding ras. Border är villig att jobba, hårt o länge, och samtidigt mitt i alltihop bryta det den gör och istället åka hem och lägga sig.

Att som köpare av en valp bara köpa för sällskap accepterar inte jag. Jag tror att hundar, precis som människor inte mår bra av att bara vara hemma. Det är inte mycket beg'rt att g¨någon fjantig kurs då o då i lydnad, prova på agility eller iaf träna något mer än bara promenad när man är ute. Träna några tricks hemma - vad som helst som innebär att det finns tider varje vecka då din hund får jobba med hjärnan och inte bara gå runt samma gamla promenadrunda där man alltid möter samma människor och hundar.

Att träna spår, agility, lydnad, freestyle eller gryt är bara några av de grejer som passar en borderterrier utmärkt. Min hundfilosofi rakt av är egentligen att hunden alltid ska känna att den har något som den får göra - oavsett vad det är. Sedan är jag av den typen att jag tycker att det är djurplågeri att ha en hund som aldrig får vara lös. De behöver inte gå lös varje promenad, men minst en gång om dagen ska hunden få släppas där den kan springa fritt och få vara hund. Hoppa, skutta och skälla hur mycket den vill.

Att sedan inte alla tycker som jag, är inte konsitgt. Vi är olika. Men mina 3 hundar får jobba med både hjärna och kropp och går alla tre allt som oftast lösa. För de tycker jag att de är värda, för det är faktiskt så. Att mina hundar är de bästa jag har - utan några tvivel.

Smilla talar utDet är inte lätt. Här visar man dag på dag att MAN VILL DÖDA NÅGOT. och vad tror ni mamma tar fram? En gammal jäkla liten pyttignyttig rävsvans! Jag vill ha blod, kött och mycket päls. En hel räv isåfall, om det är räv det ska handla om.

Jag och matte tränar på med grytapportering, lydnad och lösspringande. Jag får alltid gå lös - det är ett bra hundliv det! Häromveckan fick jag hugga tag i ett helt grävlingsskinn, det var tuffa grejer det! Jag sprang runt o skällde som en galning, och min gammelhusse tycker att jag är så duktig! Matte säger att jag är galen och att mig med smör på vore nåt de.. hmm..

Nä, nu ska jag se till att de blir nå fart på flocken här hemma. Jag vill gå ut och hämta pinnar, som är min favorithobby.
/ Smilla
PS. mamma är så lättlurad, nu gullar jag mig som tusan på kvällarna.. så vad tror ni det har lett till? JAG FÅR SOVA I SÄNGEN. Superbra! DS.

från A till Ö...

Minns ni de där barnprogrammet som gick förr, från A till Ö hette det.. Med Hedwig som när hon inte förstod ett ord fick en näsa som växte och hennes ugglekompis hjälpte henne? Jag har tänkt på det här namnet, från A till Ö. Det passar verkligen in på min Rakel. Folk pratar om ADHD och Damp och CP-skador, Rakel - hon har hela alfabetet. Från A - till Ö.

Det är tur att Rakel är en glad och nyfiken liten dam. För hennes alfabetsförföljelse är inte sämre än att hon under hela tiden är en mycket glad snäll 11 månaders borderterrier. Men ibland, bara ibland, önskar jag att det var lite mindre bus och lite mer sömntid inbyggd i henne. Men man kan ju bara önska...


agilityIgår var jag och irma på nya uppstarten av agility. Vi har tidigare gtt nybörjarkurs a´ 3 praktiska tillfällen, och nu kör vi varje söndag öppen träning inne i ett ridhus där vi i SBK drar fram alla hinder. Igår gick det superbra! irma var väldigt duktig i "jobbdelarna" att bli utskickad till hinder, och då tex i hopphinder både klarade av att hoppa utåt och in mot mig! Duktig tjej!!

Sen märks det ju att både jag och hon är riktiga nybörjare.. på slutet skulle vi köra en hel bana och jag blir argt för hon inte går in i tunnel när jag upptäcker att jag samtidigt ropar däck.. hmmm??
Men men, vi kör på!

snöhundar

Ibland undrar jag och mina hundar är siberian huskys. Rakel, är helt vansinnig. Vi har haft minus 27 (!) och vad gör Rakel då? Kastar sig in i ALLA snöhögar och springer som en galning och VÄGRAR att komma in när man ropar. Irma däremot vill inte gå ut annat än med tvång.

Smilla är liten och gullig och snäll.. trodde jag till för häromdagen. Då jag tänkte att det är nog bäst att börja testa henne så hon klarar av att grytapportera när säsongen börjar med träning vid grytet i maj. Tar fram en tunnel, mörklägger, lägger en rävsvans längst in. Släpper lilla Smilla. Som rusar som en idiot, rakt in och hämtar rävsvans, matte ropar, OCH HON KOMMER TILLBAKA! Duktig hund!
Envis som en gammal get men otroligt lättarbetad med glädje inblandat. Sedan att hon kan tjura så inihelvete att man är tvungen att ryta i ibland - det är så en borderterrier ska vara!

Smilla kan förresten sitt, ligg, stanna kvar, inkallning, ta apport i mun på kommando och skutta gulligt fram till matskålen. ;) och i mars börjar vi på hundkurs, då ska hon fasiken lära sig fot så det är klart till grytsäsongen börjar. Till sommaren har vi nämligen inte tid att lära in henne på massa nya kommandon inom lydnaden. för då äre gryt och viltspår bara som gäller! Senast 8 september 2011 ska hon ju vara nordisk grytchampion är det tänkt.. är bara att börja köra! Nu läre jag gå och hetsa na på lite rävsvans, närå. Men vi ska faktiskt träna lite skall idag, jag och älskade älskade lilla Smilla.
Hörs!

RSS 2.0